Dobro je vedeti

Ustrezna ustna higiena

Pogosta vprašanja in odgovori

Zakaj uživati koencim Q10?

Koencim Q10 je naravna snov, ki je prisotna v vsaki človeški celici in je nujno potrebna za življenje, saj omogoča presnovo hrane v celično energijo. Človeško telo koencim Q10 proizvaja samo, nahaja pa se tudi v (predvsem mastni) hrani. Količine v hrani so (tudi zaradi toplotne obdelave) relativno nizke.

Komu se priporoča dodatno uživanje koencima Q10?

 • ženskam in moškim po 25. letu
 • vsem, ki skrbijo za mladostni videz in vitalnost
 • športnikom, ljudem z večjimi fizičnimi obremenitvami
 • kadilcem
 • vegetarijancem

Koliko časa naj uživam Q10 s prehranskimi dopolnili?

Za najboljše rezultate se priporoča vsakodnevno jemanje vsaj dva do tri mesece, zgornje časovne omejitve za uživanje Q10 s prehranskimi dopolnili ni.

Kako uživam Q10?

Da ne pozabite vzeti dnevnega odmerka koencima Q10, priporočamo, da ga jemljete ob rednem dnevnem obroku (npr. zajtrku), saj ga takrat naš organizem tudi najbolje izkoristi. Kapsulo popijete skupaj s tekočino, Quvital Forte v tekoči obliki pa lahko zaužijete čistega, saj ima prijeten okus zelenega jabolka, ali vmešanega v vaš najljubši napitek (vodo, čaj, sok).

V katerih živilih je največ koencima Q10

Posebno veliko Q10 je v mišicah organov kot so srce, jetra in ledvica. V živilih ga najdemo v mastnih ribah, npr. v sardinah in skušah, polnozrnatih žitaricah, soji, oreščkih, mesu in zelenjavi – posebej v špinači in brokoliju, vendar so količine v prehrani relativno nizke. Če bi želeli s prehrano dnevno zaužiti 30 mg* koencima Q10, bi morali vsak dan pojesti vsaj pol kilograma sardel, kilogram mastnega mesa ali popiti 15 litrov svežega polnomastnega mleka, kar pa je v nasprotju s priporočili zdravega prehranjevanja.

Tip hrane Način priprave Vsebnost ubikinona (μg/g hrane)
srčna mišica prašiča cvrenje 203
govedina cvrenje 31
kokoš cvrenje 17
šunka kuhanje 7,7
losos dimljenje 4,3
slaniki mariniranje 27
kruh (ržen) / 0,17
kruh (pšenični) / 0,09
riž kuhanje 0,18
brokoli kuhanje 6,6
cvetača kuhanje 4,9
paradižnik / 0,19
krompir kuhanje 0,52
korenje kuhanje 0,21
korenje / 0,24
kumare / 0,08
pomaranče / 2,2
jabolka / 1,1
jogurt / 1,2
kokošja jajca / 1,5

 

.

Ali lahko uživanje Quvital Forte vpliva na povečanje telesne teže?

V izdelku Quvital Forte v tekoči obliki je prisoten tudi sladkor, vendar so količine tako majhne, da nimajo večjega vpliva na dodaten vnos kalorij (8,6 kcal na pol žličke).

V čem se Quvital razlikuje od drugih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo koencim Q10?

Izdelki Quvital vsebujejo patentirano vodotopno obliko koencima Q10 s povečano biodostopnostjo. To pomeni, da lahko človekovo telo Q10 v takšni obliki lažje absorbira.


Kaj je razlika med žitnimi betaglukani in betaglukani iz kvasovk?

Betaglukani so naravni polisaharidi, najdemo pa jih v trdnem ovoju žit, celični steni kvasovk in celičnih stenah gliv. Med seboj se razlikujejo po svojem namenu, zato je zelo pomembno, da prave betaglukane uporabimo za pravi namen. Betaglukani iz žit so namenjeni zmanjševanju koncentracije LDL holesterola v krvi. Najdete jih v Valensovi Ječmenovi moki. Valens Imunofit®pa vsebuje betaglukane, izolirane iz kvasovk, ki v kombinaciji z vitaminom C sodelujejo pri odzivu imunskega sistema.

Se Imunofit tablete in Imunofit Junior lahko jemlje dalj časa?

Tudi, saj neželenih pojavov tudi pri kroničnem uživanju v mnogo višjih odmerkih ni bilo opaženo. Jemanje izdelkov Imunofit je povsem varno.

Je v kakšnih primerih potrebna previdnost pri jemanju izdelkov Imunofit?

Previdnost se svetuje pri tistih, ki jemljejo imunosupresivna zdravila. Nosečnice in doječe matere pa naj se pred jemanjem posvetujejo s svojim zdravnikom.

V čem se Imunofit razlikuje od drugih prehranskih dopolnil s podobnim namenom?

Imunofit tablete vsebujejo vodotopno obliko koencima Q10, ki se dobro absorbira.

Imunofit Junior v tekoči obliki za otroke pa vsebuje najvišjo koncentracijo naravnih beta-glukanov na slovenskem tržišču (kar dvojni odmerek v primerjavi s podobnimi izdelki).

Prehlad – blago vnetje zgornjih dihal

Vsako jesen se vprašamo, kako pozdraviti prehlad. Prehlad spada med najpogostejše okužbe zgornjih dihal. Povzročajo ga virusi, ki jih je okoli 200 različnih vrst. Najpomembnejša skupina so rinovirusi, ki povzročijo približno tretjino vseh prehladnih obolenj. Čeprav se prehlad pojavlja skozi vse leto, ga je največ v obdobju od jeseni do spomladi. Simptomi prehlada se pojavijo po 10 do 12 urah od okužbe in dosežejo svoj vrh po 36 do 72 urah. Prehlad običajno traja kak teden, lahko pa tudi samo dan ali dva. Najpogosteje se začne z vnetjem grla, ki ga zaznamo kot boleče požiranje in skelenje ali praskanje, ali vnetjem nosne sluznice. V nosu nas draži, peče, iz njega teče. Dihanje skozi nos je zaradi otekle sluznice oteženo. Tudi potem, ko prehlad prebolimo, še nekaj časa – od tri dni do tri tedne – izločamo viruse, otroci dlje kot odrasli. Odrasli za prehladom običajno zbolijo dvakrat do štirikrat na leto, otroci pa lahko tudi desetkrat ali več. Čeprav je prehlad običajno zelo blago obolenje, se moramo zavedati, da tudi pri njem lahko pride do zapletov, med katerimi so najbolj pogosti vnetje srednjega ušesa, vnetje sinusov in okužbe spodnjih dihal. Dobro je vedeti, da je preventiva v obliki pravih prehranskih dopolnil tudi zdravilo za prehlad.

Gripa udari nenadoma

Gripa je zelo nalezljiva in pogosta okužba dihalnih poti in je veliko bolj resno obolenje kot prehlad. Povzroča jo virus influence, ki ima veliko sposobnost spreminjanja. Poznamo več tipov virusa influence: A, B in C. Najpogostejša povzročitelja človeške gripe sta tipa A in B. Virus gripe se prenaša kapljično in pri stiku med ljudmi. Najpogosteje so prizadeti nos, žrelo in pljuča. Tam se virus zelo hitro razmnožuje in se od tod razširja po vsem telesu. Ker je njegov replikacijski ciklus kratek in traja le 4 do 6 ur, se znaki gripe pojavijo zelo hitro po okužbi in nastopijo hkrati. Dobimo visoko vročino (tja do 40 stopinj), mrazi nas, imamo bolečine v mišicah in sklepih, pojavi se suh kašelj. Splošno počutje je slabo, utrujeni smo in brezvoljni. Okužba z virusom gripe zmanjša odpornost organizma in kot posledica se lahko pojavijo dodatne bakterijske okužbe, na primer pljučnica in bronhitis. Najbolj so ji izpostavljeni majhni otroci, starostniki in ljudje s kroničnimi obolenji: astmatiki, diabetiki in srčni bolniki. Epidemiološki podatki kažejo, da za gripo zboli vsak deseti odrasel. Otroci obolevajo še trikrat pogosteje. Epidemije, ko hkrati zboli veliko število ljudi, najpogosteje povzroča virus influence tipa A, pojavljajo pa se na 2 do 3 leta. Tudi virus influence tipa B povzroča epidemije, vendar se te pojavljajo redkeje, na štiri do šest let. Proti gripi se lahko zelo učinkovito zaščitimo s cepljenjem. Zanj je najprimernejši čas oktobra in novembra, priporočljivo pa je za vse, še posebno tiste, pri katerih je večja možnost pojavljanja zapletov – mednje sodita poleg bronhitisa ali pljučnice tudi vnetje srčne mišice in vnetje centralnega živčevja.

Številne raziskave kažejo na povezavo med zdravjem zob in dlesni ter celotnim (sistemskim) zdravjem. Bakterije, ki se kopičijo v ustnem plaku, namreč povzročajo karies, gingvitis in parodontalne bolezni. Dokazano je, da slednje lahko povzročajo različne sistemske bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, kronično obolenje pljuč in aspiracijsko pljučnico, slabo metabolno urejenost sladkornih bolnikov in druge zdravstvene težave. Velja pa tudi obratno – nekatere zdravstvene težave lahko vplivajo na zobe in dlesni.

Za ustrezno ustno higieno je potrebno skrbeti od malih nog. Če je zob popolnoma čist, namreč ne more zboleti. Pravočasna, redna in ustrezna nega zob in dlesni torej ne ponuja le bleščečega in zadovoljnega nasmeha, temveč  je tudi ključnega pomena za naše zdravje.

Na tržišču je na voljo veliko pripomočkov za čiščenje zob, pri čemer je zelo pomembno, da izberete zobno ščetko s kvalitetnimi ščetinami, hkrati pa uporabljate tudi medzobne ščetke oziroma nitke za težje dostopne predele, kjer se zadržuje hrana. V zadnjem času je vedno bolj popularna ionska zobna ščetka, ki s pomočjo ionizacije poskrbi za lažje odstranjevanje trdovratnih oblog in zobnega kamna. Posebnost ionske zobne ščetke je, da za svojo učinkovitost ne potrebuje zobne paste in je torej primerna tudi za tiste, ki le-te ne želijo uporabljati. Več informacij lahko dobite tukaj.

Nasveti za zdravo življenje

 1. čimprej opustite škodljive razvade (cigarete, alkohol…)
 2. v prehrano vključite vlaknine, sadje, zelenjavo
 3. izogibajte se ocvrti in preslani hrani
 4. jejte več manjših obrokov čez dan
 5. pitje zadostne količine tekočine – najmanj 2 l vode na dan
 6. izključite televizijo in vklopite aktivnosti na svežem zraku
 7. redno trenirajte telo in možgane
 8. poskrbite za dovolj počitka in spanca (načelo 8 + 8 + 8)
 9. bodite pozitivno naravnani in se čimveč smejte
 10. zmanjšajte stres – ne obremenjujte se s stvarmi, na katere nimate vpliva
 11. privoščite si kopel z eteričnimi olji in prijetno glasbo
 12. vsaj enkrat mesečno se razvajajte (savna, masaža…)
 13. in predvsem UŽIVAJTE VSAK DAN

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam.