fbpx

POJDIMO SKOZI ZIMO BREZ POMANJKANJA VITAMINA D

Prehranska dopolnila so postala pomemben del vsakdanjega življenja. Ob poplavi izdelkov na tržišču smo za nasvet o izbiri vitamina D povprašali Andraža Lamuta, vrhunskega športnika in magistra farmacije, ki dela kot mladi raziskovalec na Fakulteti za farmacijo

Zakaj potrebujemo sončni vitamin?

Vitamin D ali sončni vitamin, kot mu tudi pravimo, igra pomembno vlogo v človeškem telesu, saj skrbi za normalno izgradnjo kosti v procesu rasti, ustrezno delovanje mišic, podpira normalno delovanje imunskega sistema in pripomore k zdravju srca in ožilja.

Pomanjkanje vitamina D

Človeško telo proizvaja vitamin D s pomočjo sončne svetlobe v koži. Vendar pa raziskave kažejo, da ima skoraj 40 % svetovne populacije pomanjkanje vitamina D.

»Znano je, da v zimskih mesecih v državah, kot je Slovenija, praktično ne prihaja do sinteze vitamina D v človeškem telesu, saj sonce ni dovolj močno, da bi sprožilo kemijsko reakcijo tvorbe vitamina D,« pove Andraž Lamut, ki pripravlja doktorsko nalogo s področja farmacevtske kemije na Fakulteti za farmacijo. K temu dodatno pripomore tudi dejstvo, da je ob že tako kratkih zimskih dnevih večina služb v današnjem času v zaprtih prostorih, kamor sončni žarki ne sežejo.

Vitamin D se sicer nahaja v nekaterih živilih, največ v ribah in ribjem olju, vendar pa pri večini zaužita količina ne zadošča za vzdrževanje krvne koncentracije vitamina D večje od 30 ng/mL, ki je po smernicah priporočena spodnja meja in zagotavlja normalno delovanje imunskega sistema, mišic ter zdravje kosti in zob. K zmanjšanemu vnosu so še bolj nagnjeni vegetarijanci in vegani.

Zaloga vitamina D, ki jo pridobimo poleti, zadošča le za kratek čas in je odvisna od prehranjevalnih navad in življenjskega sloga posameznika (zadrževanje v zaprtih prostorih). Ob vse večji nujnosti uporabe zaščitnih krem za sončenje zaradi preprečevanja nastanka kožnega raka pa je tvorba vitamina D v koži še dodatno zmanjšana.

Katero prehransko dopolnilo izbrati?

»Pri izbiri prehranskega dopolnila je potrebna pazljivost, saj trg prehranskih dopolnil ni tako strogo reguliran, kot to velja na primer za zdravila. Nihče neodvisno ne preverja kvalitete prehranskih dopolnil, zato je toliko bolj pomembno, katerega proizvajalca izberemo. Pri tem igra ključno vlogo, ali ima podjetje certifikat GMP (angl. Good Manufacturing Practice oz. dobra proizvodna praksa), ki je standard kakovosti in zagotavlja kvaliteto izdelka. Podjetje Valens certifikat GMP ima, zato zaupam njihovim izdelkom,« pravi Lamut, ki se že več kot 10 let profesionalno ukvarja s športno gimnastiko, njegov naslednji cilj pa je uvrstitev na Olimpijske igre 2020 v Tokiu, in doda: »Kot vrhunski športnik sem na to zelo pozoren, saj vsaka nepreverjena sestavina lahko vpliva na rezultate analiz in povzroči t.i. nenamerni doping, ki postaja v vrhunskem športu vse večji problem.«

Andraž Lamut je vitamin D preizkusil kar na sebi

»Po svoji naravi sem raziskovalec in zato sem si izmeril nivo vitamina D v krvi, ki je bila 14 ng/mL, veliko pod priporočeno mejo. Nato sem pričel z jemanjem 1000 IU enot vitamina D3 na dan, pri čemer se mi je stanje po 3 mesecih povsem popravilo (na 33 ng/mL), po skupno 6 mesecih jemanja pa je bila vrednost že 50 ng/mL.«

Valens Vitamin D vsebuje vitamin D3 naravnega izvora z odlično absorpcijo. Na voljo je v obliki pršila, ki omogoča enostavno uporabo in priročno odmerjanje, tudi ko ste na potovanju.

 

Questions?/Vprašanja?

MENI
Košarica