Vse, česar še niste vedeli o vitaminu D.

Vse, česar še niste vedeli o vitaminu D

Sonca je v poletnih mesecih več kot dovolj, z njim pa tudi vitamina D, ki je ključnega pomena za naše zdravje. O vitaminu D je znanega že veliko, saj se vse bolj poudarja njegov pomen, vseeno pa ne bo odveč, če ponovimo nekaj ključnih informacij v zvezi s tem življenjsko pomembnim sončnim vitaminom:

– Gre za edini vitamin, ki ga telo proizvaja samo pod vplivom UV žarkov.
– Najbolj aktivno se tvori od aprila do septembra okoli poldneva, ravno takrat, ko je sonce najmočnejše in se mu običajno izogibamo.
– Kreme z visokim zaščitnim faktorjem zavirajo tvorbo vitamina D v našem telesu.
– Za pomanjkanjem vitamina D trpijo ljudje po vsem svetu ne glede na starost ali geografsko lego.
– Ljudje s temnejšo poltjo morajo biti za zadostno količino vitamina D UV žarkom izpostavljeni dlje kot tisti s svetlejšo kožo.
– Največji odstotek ljudi s pomanjkanjem vitamina D živi na Bližnjem Vzhodu, kjer sicer prevladuje podnebje z veliko sonca.
– Pomanjkanje vitamina D povezujejo tudi z glavoboli, nespečnostjo, vnetji mehurja, depresijo itd.
– Do pomanjkanja vitamina D pride hitreje v menopavzi.

Poleti dodajanje vitamina D ni potrebno. Če pa sodite v skupino ljudi, za katere se svetuje dodajanje vitamina D vse leto (dojenčki in otroci, nosečnice, starejši in tisti, ki se soncu popolnoma izogibate), imamo v Valensu za vas odlično izbiro v obliki ustnih pršil za vse okuse. Dobite jih v katerikoli lekarni po Sloveniji ali na v naši spletni trgovini.

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam.

MENI