fbpx

Imunski sistem in betaglukani

Kako deluje imunski sistem?

Imunski sistem je kompleksen obrambni mehanizem, ki človeško telo varuje pred tujki in škodljivimi snovmi iz okolja. Varuje nas pred infekcijskimi povzročitelji bolezni – virusi, bakterijami, paraziti in glivami, ter preprečuje vrsto drugih bolezni. Sestavljajo ga celice, organi in procesi, ki se aktivirajo vsakič, ko v telo vstopi nova snov. Imunski sistem jo uniči, kadar jo prepozna kot tujo in telesu nevarno. Po drugi strani pa »tolerira« stvari, ki jih prepozna kot nenevarne ali človeškemu telesu lastne.

Prirojena imunost in pridobljena imunost

Imunski sistem je lahko prirojen ali pridobljen. Prvi steber obrambe deluje prek mehanizmov in celic prirojenega imunskega odziva. Slednje prepoznajo širok spekter patogenov (viruse, bakterije oz. vse, kar povzroča bolezni), jih uničijo in sprožijo vrsto procesov, s katerimi organizem zavarujejo pred nadaljnjim vdorom. Prirojena imunost ne zagotavlja dolgotrajne zaščite proti istemu patogenu.

Dolgotrajno zaščito omogoča pridobljena imunost, ki zagotavlja tudi močnejši in hitrejši imunski odziv. Pridobljeni imunski sistem ima sposobnost ohranjanja imunskega spomina po prvem odzivu na specifično nevarnost. Ob vsakem naslednjem srečanju z istim patogenom je odziv okrepljen.

Glavne celice pridobljenega imunskega sistema so posebna vrsta belih krvničk, imenovana limfociti, ki jih delimo na limfocite T in limfocite B. Limfociti T potujejo po telesu in prepoznavajo ter uničujejo tujke, limfociti B pa so odgovorni za proizvodnjo protiteles, to so molekule, ki se vežejo na antigene (beljakovine na površini patogena) in opozorijo druge imunske celice, da jih je treba odstraniti.

Kako pa delujejo betaglukani?

Betaglukani so naravni stimulatorji delovanja celic imunskega sistema. Delujejo tako, da povečajo funkcionalnost limfocitov (T-celic) in makrofagov, ki odkrivajo in odpravljajo tujke v telesu ter povečujejo imunski odziv telesa. Ko betaglukan vstopi v naše telo, ga organizem prepozna kot tujek. V črevesju se zato veže na makrofage* in jih aktivira, s čimer pospeši fagocitozo. Aktivira pa tudi druge celice imunskega sistema oz. celoten mehanizem odziva, da postane hitrejši in bolj učinkovit.

»Ali enostavneje: betaglukani celice imunskega sistema postavijo v »visoko pripravljenost« za soočenje z morebitnimi napadalci.«

*Makrofag so posebne celice, ki izvajajo fagocitozo – t.j. proces, pri katerem tuje delce, ki so vdrli v telo, požrejo in razgradijo fagociti.

Kaj so betaglukani?

Betaglukani so naravni polisaharidi oz. sladkorji, ki jih uvrščamo med vlaknine. Nahajajo se v celičnih stenah kvasovk in bakterij, najdemo pa ga tudi v gobah, žitaricah in morskih algah. Medtem ko so raziskovalci betaglukana iz žit ugotovili, da pomaga pri uravnavanju holesterola, je za betaglukan iz kvasovk z različnimi študijami dokazano, da podpira delovanje imunskega sistema.

Questions?/Vprašanja?

MENI
Košarica