Sestavine
Aktivne sestavine (v 4 razprških – 0,8 ml): vitamin K2: 75 mcg (100 % PDV*). *PDV – Priporočen dnevni vnos
Sestavine: voda, sredstvo za zgostitev: ksilitol (20 %) in ksantan gumi, vitamin K2 (menakinon 7), naravna aroma jabolka, konzervans: kalijev sorbat, kislina: citronska kislina.
Uporaba in odmerjanje
Navodila za uporabo: Pred uporabo dobro pretresite. Ob prvi uporabi 3-krat pritisnite na pršilko, da bo začela delovati. Vsebino odmerite neposredno v usta. Priporočen dnevni odmerek:
- za otroke od 3-6 let: 1 razpršek na dan
- za otroke od 7-9 let: 1 razpršek 2-krat na dan
- za otroke od 10-18 let: 1 razpršek 3-krat na dan
- za odrasle: 1 razpršek 4-krat na dan
Shranjevanje: Shranjujte na suhem in temnem mestu pri temperaturi do 25 °C. Porabite v 3 mesecih po odprtju.
Varnost: Vsebnost vitamina K2 v priporočenih dnevnih odmerkih je varna za uživanje. Izdelek vsebuje naravno obliko vitamina K2.
Opozorilo: Ne pozabite na pomembnost raznolike prehrane in zdravega načina življenja. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočene dnevne količine oz. odmerka se ne sme prekoračiti. Prekomerno uživanje ima lahko odvajalni učinek. Shranjevati nedosegljivo otrokom! Vsem, ki jemljejo antikoagulante (zdravila za redčenje krvi) priporočamo, naj se pred dodajanjem vitamina K2 posvetujejo s svojim zdravnikom.
Preberi več
Viri vitamina K
Glavni vir vitamina K v zahodnem svetu predstavlja zelena zelenjava, kjer se vitamin K nahaja v obliki filokinona (vitamin K1). Z vitaminom K1 so bogati špinača, brokoli, brstični ohrovt in zelje, pa tudi nekatera rastlinska olja in margarine. V precej nižji koncentraciji vitamin K najdemo tudi v mesu, mleku in mlečnih izdelkih ter jajcih, kjer pa se nahaja v obliki menakinonov (vitamin K2). Zelo visoke koncentracije menakinonov najdemo v nattu, značilnem Japonskem fermentiranem izdelku iz soje. Menakinone lahko v določenem obsegu proizvajajo tudi bakterije v črevesju.
Razlika med K1 in K2
Filokinon (vitamin K1) je oblika vitamina K, katerega vir so rastline, predvsem temnozelena zelenjava, medtem ko so menakinoni (vitamini K2) bakterijskega izvora. Poznamo vrsto različnih menakinonov, ki jih poimenujemo glede na dolžino stranske verige. Najpogosteje ga najdemo v oblikah mk-4 (kratka veriga) in mk-7 (dolga veriga, ki jo proizvajajo bakterije).
Študije kažejo, da se vitamin K1 (filokinon) v telesu slabo absorbira, prav tako pa iz telesa izgine že po nekaj urah. Nasprotno pa se vitamin K2 v obliki mk-7 izjemno dobro absorbira, v krvnem obtoku pa ostane tudi do 3 dni, zaradi česar uživanje menakinonov privede do višjih koncentracij vitamina K v plazmi.
gregy1403 –
Odličen izdelek!