fbpx

ŽELEZO

Pomanjkanje železa je eno od najpogostejših prehranskih pomanjkanj. Običajno se preprečuje s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo različne oblike in vsebnosti železa. Večino oblik telo zelo slabo absorbira, povzročajo pa tudi nemalo težav s prebavili, kot so slabost, bolečine v želodcu in zaprtje.

V Valensu smo kot odgovor na te težave razvili:

 • Valens Super železo, vrhunsko tekoče prehransko dopolnilo s sadno-zelenjavnim okusom. Izdelek vsebuje železov bisglicinat, inovativno obliko železa, ki ima odlično absorpcijo in je dokazano prijazna do prebavil.
 • Valens Iron Junior, kapljice za otroke z okusom banane, ki vsebujejo liposomalno železo z izboljšano absorpcijo in ne pušča »kovinskega« okusa.

Kombinacija vrhunskega železa in izbranih vitaminov

Valens Super železo vsebuje železov bisglicinat Ferrochel®, visoko kakovostno patentirano obliko železa, ki jo telo absorbira tudi do 4-krat hitreje in bolje od običajnih oblik. Poleg odlične absorpcije je ta oblika tudi dokazano prijazna do želodca, blaga do prebavil in ne povzroča zaprtja! 

Železo ima v telesu pomembno vlogo: sodeluje pri nastajanju rdečih krvničk in prenosu kisika po telesu, prispeva pa tudi k normalnemu delovanju imunskega sistema, zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti in k sproščanju energije pri presnovi. Valens Super železo pa vsebuje še vitamine B6, B12, C, tiamin in folno kislino. Vitamina B6 in B12 ter folna kislina prispevajo k delovanju imunskega sistema ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, tiamin pa ima vlogo pri delovanju srca.  Folna kislina prispeva tudi k normalnemu tvorjenju krvnih celic, vitamin C pa še dodatno povečuje absorpcijo železa.

Mešanica zelenjavnih in sadnih sokov za prijeten okus

Valens Super železo ima prijeten okus mešanice sadnih in zelenjavnih sokov. Vsebuje zgoščene sokove jabolka, pomaranče in korenja ter naravno aromo pomaranče in ksilitol. V Valensu smo ponosni, da smo ustvarili okusno tekočino, ki zlahka steče po grlu.

Primerno za vse skupine ljudi

Ker Valens Super železo ne vsebuje sestavin živalskega izvora, je primerno tudi za vegetarijance in vegane, ki so precej podvrženi tveganju za nastanek pomanjkanja železa. Poleg tega je izdelek varen tudi za nosečnice in doječe matere.

Aktivne sestavine

V 10 ml (2 čajni žlički):

 • železo: 18 mg (129 % PDV*)
 • vitamin C: 24 mg (30 % PDV*)
 • tiamin: 2 mg (182 % PDV*)
 • vitamin B6: 2 mg (143 % PDV*)
 • folna kislina: 400 µg (200 % PDV*)
 • vitamin B12: 4 µg (160 % PDV*).

*PDV – Priporočen dnevni vnos za odrasle

Sestavine

voda, sredstvi za zgostitev: ksilitol (25 %) in ksantan gumi, zgoščen sok jabolk, pomaranč in korenja (21 %), Ferrochel® (železov bisglicinat), natrijev L-askorbat, naravna aroma pomaranče, konzervans: kalijev sorbat, antioksidant: D-alfa-tokoferil acetat, tiamin mononitrat, piridoksin hidroklorid, pteroilmonoglutaminska kislina, cianokobalamin.

Valens Super železo je primerno tudi za vegetarijance in vegane. Ne vsebuje umetnih barvil, laktoze, alkohola in glutena.

Navodila za uporabo

Pred uporabo dobro pretresite. Zaužijte na prazen želodec, približno 30 minut pred obrokom. Priporočen dnevni odmerek za odrasle je 10 ml (2 čajni žlički), za otroke med 3. in 14. letom pa 5 ml (1 čajna žlička), oziroma po nasvetu zdravnika. Tekočina se lahko zaužije samostojno ali se vmeša v hladen napitek. Shranjujte na suhem in temnem mestu pri temperaturi do 25 °C. Po odprtju priporočamo shranjevanje v hladilniku. Porabiti v 2 mesecih po odprtju.

Glede na priporočen dnevni odmerek vsebina zadostuje za 20 dni.

Varnost

Vse aktivne sestavine v izdelku so v odmerkih, ki so varni za uživanje.

Ne pozabite na pomembnost raznolike prehrane in zdravega načina življenja. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočene dnevne količine oz. odmerka se ne sme prekoračiti. Shranjevati nedosegljivo otrokom! Prekomerno uživanje ima lahko odvajalni učinek.

Železo in vitamini za otroke

Valens Iron Junior kapljice so namenjene otrokom od tretjega leta dalje. Izdelek vsebuje SunActive®Fe, patentirano liposomalno železo v obliki železovega pirofosfata, ki ne pušča neprijetnega okusa po železu.

Izdelek vsebuje tudi vitamina B6 in D, ki imata poleg železa vlogo pri normalnem delovanju imunskega sistema. Poleg tega železo in B6 prispevata k nastajanju rdečih krvnih celic in celični delitvi ter imata vlogo pri zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti in pri sproščanju energije pri presnovi. Železo ima vlogo tudi pri prenosu kisika v telesu.

Aktivne sestavine

V 1 ml:

 • Železo: 7 mg (50 % PDV*)
 • Vitamin B6: 0,7 mg (50 % PDV*)
 • Vitamin D: 5 µg (100 % PDV*)

*PDV- priporočen dnevni vnos

Sestavine

Voda, sladkor, SunActive®Fe (maltodekstrin, železov pirofosfat, natrijev klorid, voda, poliglicerolni estri maščobnih kislin, emulgator: hidroliziran sojin lecitin), zgoščen naravni jabolčni sok (2 %), aroma banane, vitamin D3 (holekalciferol), sredstvo za zgostitev: ksantan gumi, konzervans: kalijev sorbat, vitamin B6 (piridoksin hidroklorid).

Valens Iron Junior kapljice ne vsebujejo glutena, želatine, alkohola, laktoze, umetnih barvil in arom. Primerne so tudi za vegetarijance.

Navodila za uporabo

Pred uporabo dobro pretresite. Zaužijte na prazen želodec, približno 30 minut pred obrokom. Priporočen dnevni odmerek za otroke od dopolnjenega 1. leta dalje je 1 ml, za odrasle pa 2 ml oziroma po nasvetu zdravnika. Tekočina se lahko zaužije samostojno ali se vmeša v hladen napitek.

Shranjujte na suhem in temnem mestu pri temperaturi do 25 °C. Po odprtju priporočamo shranjevanje v hladilniku. Porabiti v 2 mesecih po odprtju.

Glede na priporočen dnevni odmerek vsebina zadostuje za 30 dni.

Varnost

Vse aktivne sestavine v izdelku so v odmerkih, ki so varni za uživanje.

Ne pozabite na pomembnost raznolike prehrane in zdravega načina življenja. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočene dnevne količine oz. odmerka se ne sme prekoračiti. Shranjevati nedosegljivo otrokom!

Komu je namenjen izdelek Valens Super železo?

Valens Super železo priporočamo vsem, ki s hrano ne zaužijejo dovolj železa, bodisi zaradi neuravnotežene prehrane bodisi zaradi povečanih potreb ali slabše absorpcije – torej vsem tistim, ki imajo pomanjkanje železa v krvi. Zaradi povečanih potreb so to pogosto ženske v rodni dobi, nosečnice in doječe matere, pa tudi otroci v obdobjih rasti, redni darovalci krvi ter starejši ljudje. Pomanjkanje železa pa je pogosto tudi pri veganih in vegetarijancih – železo iz rastlinskih virov, četudi bogatih z železom, se namreč slabše absorbira v telesu.

Kakšno vlogo ima železo v človeškem telesu?

Železo je naravni mineral, ki ga človeško telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Telo zdravega odraslega človeka vsebuje med 3 in 5 g železa. Večina železa se nahaja v krvi, največ v hemoglobinu, torej eritrocitih oz. rdečih krvnih celicah.

Železo ima v telesu izredno pomembno vlogo, saj poleg tega, da ima vlogo pri normalnem delovanju imunskega sistema in zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, prispeva tudi k sproščanju energije pri presnovi, ima vlogo pri kognitivnih funkcijah, nastajanju rdečih krvničk in hemoglobina ter delitvi celic. Železo ima tudi vlogo pri prenosu kisika po telesu v tkiva (kisik prenašajo ravno eritrociti oz. beljakovina hemoglobin).

Kaj je anemija?

Anemija je izraz za slabokrvnost. Do anemije oz. slabokrvnosti pride zaradi nezadostne količine železa v telesu, ki lahko povzroči padec koncentracije hemoglobina v krvi. Anemija ni nujno vedno posledica pomanjkanja železa (lahko je denimo tudi posledica pomanjkanja vitamina B12 ali folne kisline), je pa skoraj v polovici primerov prav to glavni vzrok.

Kateri so znaki slabokrvnosti?

Ljudje, ki imajo pomanjkanje železa, so pogosto zelo utrujeni, brez energije in bolj podvrženi okužbam. Eden od prvih znakov, ki jih opazimo pri pomanjkanju železa, je bledica kože, pojavljajo pa se še drugi, npr:

 • kratka sapa,
 • izguba apetita (pri otrocih),
 • razpoke ustnih kotov,
 • vnetja ustne sluznice,
 • motnje koncentracije,
 • povečana razdražljivost
 • krhki in lomljivi nohti
 • izpadanje las itd.

Ali je železa dovolj v hrani?

Načeloma je veliko hrane bogate z železom – z raznoliko prehrano lahko zaužijemo dovolj železa tudi v obdobjih povečanih potreb. Železo najdemo v hrani tako živalskega kot tudi rastlinskega izvora, a se v mesu železo nahaja v višjih količinah. Prav tako se železo iz enega in drugega vira pomembno razlikuje glede na absorpcijo. Železo iz mesa človeško telo mnogo bolje izkoristi kot železo iz npr. špinače, saj absorpcijo železa zavirajo določene snovi, ki se nahajajo v hrani rastlinskega izvora. Priporočljivo je tudi uživanje večjih količin vitamina C, saj ta povečuje absorpcijo železa.

Največ železa torej vsebuje meso in mesni izdelki in velja, da bolj rdeče je meso, več železa vsebuje. Poleg mesa pa so z železom bogata naslednja živila rastlinskega izvora:

 • pravi kakav in temna čokolada
 • suho sadje, npr. breskve, fige, rozine in marelice
 • zelenolistna zelenjava, npr. špinača (vsi poznamo Popaja, kajne? :D)
 • tofu
 • polnozrnate žitarice in stročnice
 • oreščki in semena.

Kakšna je prednost izdelka Valens Super železo?

Pomanjkanje železa se običajno preprečuje s prehranskimi dopolnili oz. zdravili, ki jih predpiše zdravnik. Večina oblik železa ima zelo slabo stopnjo absorpcije v telesu, povzroča pa tudi kar nekaj težav s prebavili, kot so slabost, bolečine v želodcu in zaprtje. Večina izdelkov z železom je tudi zelo neprijetnega, kovinskega okusa. V Valensu smo razvili prehransko dopolnilo z visoko kakovostno patentirano obliko železa Ferrochel®, ki jo telo absorbira tudi do 4-krat hitreje in bolje od običajnih oblik železa. Poleg izjemne biorazpoložljivosti je ta oblika tudi prijazna do želodca, blaga do prebavil in ne povzroča zaprtja. Poleg tega Valens Super železo vsebuje še dodatke vitaminov B6, B12, C, tiamina in folne kisline za dobro počutje in krepitev imunskega sistema. Vitamina B6 in B12 ter folna kislina namreč prispevajo k delovanju imunskega sistema ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Tiamin ima tudi vlogo pri delovanju srca, folna kislina prispeva k normalnemu tvorjenju krvnih celic, vitamin C pa dodatno povečuje absorpcijo železa.

Zakaj izbrati Valens Super železo?

 1. Patentirana bisglicinatna oblika železa Ferrochel®
 2. Izjemna biorazpoložljivost
 3. Dodatek vitaminov B6, B12, C, tiamina in folne kisline
 4. Želodcu prijazno, ne povzroča zaprtja
 5. Naravni sadni in zelenjavni sokovi za prijeten okus
 6. Primerno za nosečnice, doječe matere, otroke, starejše in vegane
 7. Razvito in izdelano v Sloveniji
 8. Najvišji certifikat nadzora kakovosti (GMP)

Kaj je železov bisglicinat oz. bisglicinatna oblika železa? 

V naravi so visoko razpoložljive oblike mineralov (npr. železo v hemoglobinu) »zapakirane« v proteine in na ta način zaščitene pred ostalimi hranili, pri zaužitju pa nimajo negativnih učinkov na prebavila. Znanost in napredne tehnologije omogočajo izdelavo podobnih organskih mineralov v obliki aminokislinskih kelatov, ki jih telo z lahkoto absorbira. Ena takih oblik je tudi Ferrochell® – patentirana oblika železa (kelat železov bisglicenat), ki ima kar 4-krat boljšo absorpcijo kot anorganski železov sulfat. Poleg izboljšane absorpcije Ferrochell® nudi tudi naslednje prednosti pred anorganskimi oblikami železa:

 • potrjeno zmanjšuje pojavnost prebavnih težav pri jemanju železovih pripravkov,
 • ne reagira z ostalimi hranili, ki zmanjšujejo absorpcijo železa (npr. fitinska kislina),
 • ima manj negativnih vplivov na stabilnost ostalih vitaminov in mineralov v izdelku.

Questions?/Vprašanja?

MENI
Košarica