Shopping Cart (0)

Pogosta vprašanja in odgovori

Zakaj uživati koencim Q10?

Koencim Q10 je naravna snov, ki je prisotna v vsaki človeški celici in je nujno potrebna za življenje, saj omogoča presnovo hrane v celično energijo. Človeško telo koencim Q10 proizvaja samo, nahaja pa se tudi v hrani (predvsem mastni). Količine v hrani so, med drugim tudi zaradi toplotne obdelave, relativno nizke. Če bi želeli nadomestiti s starostjo pogojeni primanjkljaj koencima Q10, bi morali dnevno zaužiti več kot 10 litrov polnomastnega mleka ali kilogram rdečega mesa – kar je v nasprotju s smernicami zdrave prehrane. Zato strokovnjaki priporočajo uživanje koencima Q10 v obliki prehranskih dopolnil.

Komu se priporoča dodatno uživanje koencima Q10?

  • ženskam in moškim po 25. letu
  • vsem, ki skrbijo za mladostni videz in vitalnost
  • športnikom, ljudem z večjimi fizičnimi obremenitvami
  • kadilcem
  • vegetarijancem
  • vsem, ki jemljejo statine – zdravila za zniževanje holesterola
  • vsem, ki čutijo pomanjkanje energije

Kako vpliva koencim Q10 na zdravje srca?

Raziskava uporabe koencima Q10 kot dopolnilne terapije pri obravnavi kronične odpovedi srca se je začela leta 2003 na univerzitetni bolnišnici v Kopenhagnu, njeni rezultati pa so bili objavljeni konec leta 2014. V raziskavi Q-Simbio so ugotovili, da je dodajanje Q10 pri srčnih bolnikih varno, da izboljšuje simptome bolezni in zmanjšuje večje neželene kardiovaskularne dogodke, zato se ga priporoča kot dopolnilno terapijo pri obravnavi srčnih bolnikov. Preberite si izsledke raziskave Q-Symbio o vplivu koencima Q10 na zdravje srca. 

Koliko časa naj uživam Q10 s prehranskimi dopolnili?

Za najboljše rezultate se priporoča vsakodnevno jemanje vsaj dva do tri mesece, zgornje časovne omejitve za uživanje Q10 s prehranskimi dopolnili ni.

Kako uživam Q10?

Da ne pozabite vzeti dnevnega odmerka koencima Q10, priporočamo, da ga jemljete ob rednem dnevnem obroku (npr. zajtrku), saj ga takrat organizem tudi najbolje izkoristi. Kapsulo popijete skupaj s tekočino, Quvital Forte v tekoči obliki pa lahko zaužijete čistega, saj ima prijeten okus zelenega jabolka, ali vmešanega v vaš najljubši napitek (vodo, čaj, sok). Na voljo vam je tudi Quvital ustno pršilo z odličnim okusom ananasa.

V katerih živilih je največ koencima Q10?

Posebno veliko Q10 je v mišicah organov, kot so srce, jetra in ledvice. V živilih ga najdemo v mastnih ribah, npr. v sardinah in skušah, polnozrnatih žitaricah, soji, oreščkih, mesu in zelenjavi – posebej v špinači in brokoliju, vendar so količine v prehrani relativno nizke. Če bi želeli s prehrano dnevno zaužiti 30 mg* koencima Q10, bi morali vsak dan pojesti vsaj pol kilograma sardel, kilogram mastnega mesa ali popiti 15 litrov svežega polnomastnega mleka, kar pa je v nasprotju s priporočili zdravega prehranjevanja.

Tip hrane Način priprave Vsebnost ubikinona (μg/g hrane)
srčna mišica prašiča cvrenje 203
govedina cvrenje 31
kokoš cvrenje 17
šunka kuhanje 7,7
losos dimljenje 4,3
slaniki mariniranje 27
kruh (ržen) / 0,17
kruh (pšenični) / 0,09
riž kuhanje 0,18
brokoli kuhanje 6,6
cvetača kuhanje 4,9
paradižnik / 0,19
krompir kuhanje 0,52
korenje kuhanje 0,21
korenje / 0,24
kumare / 0,08
pomaranče / 2,2
jabolka / 1,1
jogurt / 1,2
kokošja jajca / 1,5

 

.

Ali lahko uživanje Quvital Forte vpliva na povečanje telesne teže?

V izdelku Quvital Forte v tekoči obliki je prisoten tudi sladkor, vendar so količine tako majhne, da nimajo večjega vpliva na dodaten vnos kalorij (8,6 kcal na pol žličke).

V čem se Quvital razlikuje od drugih prehranskih dopolnil, ki vsebujejo koencim Q10?

Izdelki Quvital vsebujejo inovativno vodotopno obliko koencima Q10 s klinično dokazano povečano biorazpoložljivostjo. To pomeni, da lahko človeško telo Q10 v takšni obliki mnogo lažje absorbira – tudi do 4-krat bolje v primerjavi z običajnim Q10 in 2-krat bolje v primerjavi z oljnimi kapsulami.


Kakšna je razlika med žitnimi betaglukani in betaglukani iz kvasovk?

Betaglukani so naravni polisaharidi, najdemo pa jih v trdnem ovoju žit, celični steni kvasovk in celičnih stenah gliv. Med seboj se razlikujejo po svojem namenu, zato je zelo pomembno, da prave betaglukane uporabimo za pravi namen. Betaglukani iz žit so namenjeni zmanjševanju koncentracije LDL-holesterola v krvi. Najdete jih v Valensovi Ječmenovi moki. Valens Imunofit® pa vsebuje betaglukane, izolirane iz kvasovk, ki v kombinaciji z vitaminom C sodelujejo pri odzivu imunskega sistema.

Ali lahko tablete Imunofit in Imunofit Junior jemljete dalj časa?

Lahko, saj neželenih pojavov tudi pri kroničnem uživanju v mnogo višjih odmerkih ni bilo opaženo. Jemanje izdelkov Imunofit je povsem varno.

Je v kakšnih primerih potrebna previdnost pri jemanju izdelkov Imunofit?

Previdnost se svetuje pri tistih, ki jemljejo imunosupresivna zdravila. Nosečnice in doječe matere pa naj se pred jemanjem posvetujejo s svojim zdravnikom.

V čem se Imunofit razlikuje od drugih prehranskih dopolnil s podobnim namenom?

Tablete Imunofit vsebujejo inovativno vodotopno obliko koencima Q10 s klinično dokazano izjemno absorpcijo.

Imunofit Junior v tekoči obliki za otroke pa vsebuje najvišjo koncentracijo naravnih betaglukanov na slovenskem tržišču, kar dvojni odmerek v primerjavi s podobnimi izdelki.

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam.

MENI