Shopping Cart (0)

Quvital® Q10

Vam primanjkuje življenjske energije?

Se odločate med izdelki s koencimom Q10, pa ne veste, katerega izbrati? Izberite slovenski izdelek preverjene kakovosti!

Quvital® Q10 – inovativna vodotopna oblika koencima Q10 naravnega izvora s klinično dokazano 4-krat boljšo absorpcijo

Prehranska dopolnila Quvital® 

Prehranska dopolnila Quvital® vsebujejo inovativno vodotopno obliko koencima Q10 naravnega izvora. Znanstvene raziskave so pokazale, da ima ta oblika tudi do 4-krat boljšo absorpcijo od koencima Q10 v kristalinični obliki ali v oljnih kapsulah. To je izjemno pomemben podatek, saj je običajen koencim Q10 zaradi svoje maščobotopne oblike zelo slabo topen v vodi.

Kaj je koencim Q10 in zakaj pride do njegovega pomanjkanja?

Koencim Q10 je naravna snov, ki je nujno potrebna za delovanje prav vsake človeške celice. Telo ga do neke mere proizvaja samo, vendar začne njegova »notranje proizvedena« količina v telesu padati že kmalu po 25. letu. Deloma Q10 v telo vnesemo tudi s hrano. Prisoten je v polnomastnih mlečnih izdelkih, mastnih morskih ribah, oreščkih in rdečem mesu, vendar so količine, ki jih vsebujejo živila, ob normalnem prehranjevanju premajhne, da bi nadomestile izpad endogenega koencima Q10 zaradi staranja. Poleg tega se običajni koencim Q10 s kuhanjem, pečenjem in sušenjem hrane uniči. Če bi hoteli primanjkljaj koencima Q10 v celoti nadomestiti s hrano, bi morali dnevno zaužiti vsaj pol kilograma sardel, kilogram mastnega mesa ali 20 litrov svežega polnomastnega mleka, kar pa je v nasprotju s priporočili zdravega prehranjevanja, saj bi s tem zaužili prevelike količine maščob.

Poleg staranja in prehrane z omejenim vnosom maščob, na nižanje koncentracije Q10 v telesu dodatno vplivajo tudi pretirano uživanje alkohola in tobaka ter nekatera zdravila (npr. zdravila za zniževanje ravni holesterola (statini), ki preprečijo nastanek Q10 v telesu), zato strokovnjaki po vsem svetu priporočajo uživanje dodatnih količin koencima Q10 s prehranskimi dopolnili.

Težave z absorpcijo – rešitev je vodotopna oblika

Koencim Q10 je v osnovi topen v maščobah, kar pomeni, da ga naše telo zelo težko »uporabi«. Če torej jemljete navadi Q10 ali oljne kapsule, se ga bo zelo veliko izločilo še preden pride do celic, kjer ga telo potrebuje. Slovenski znanstveniki so ta problem rešili z razvojem posebne vodotopne oblike Q10, ki omogoča boljšo absorpcijo in s tem bistveno večjo učinkovitost Q10 v telesu.

Znanstvene raziskave so pokazale izjemno biodostopnost in učinkovitost vodotopne oblike Q10 v izdelkih VALENS Quvital Q10

Izdelki Quvital® Q10 vsebujejo posebno vodotopno obliko koencima Q10, inovacijo Kemijskega inštituta iz Ljubljane, ki je omogočila razvoj prehranskih dopolnil s Q10 na vodni osnovi. Linija Quvital® ponuja najširši izbor izdelkov s Q10 za različne potrebe in okuse. Poleg kapsul z različno vsebnostjo Q10 (30, 50 in 100 mg), sta namreč na voljo tudi Quvital® Q10 Forte v tekoči obliki in pa inovativno ustno pršilo z okusom ananasa.

Dodatek riboflavina in tiamina za več energije in zdravje srca

Quvital® kapsule poleg koencima Q10 vsebujejo tudi riboflavin (vitamin B2), ki s svojim antioksidativnim delovanjem podpira zaščito celic pred oksidativnim stresom, ter tiamin (vitamin B1), ki ima vlogo pri delovanju srca. Oba sodelujeta v energetskih procesih v telesu in tako prispevata k sproščanju energije pri presnovi, riboflavin pa prispeva tudi k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.

Prednosti izdelkov Quvital® Q10

 • inovativna vodotopna oblika koencima Q10
 • klinično dokazana povečana biorazpoložljivost
 • najbolj pester izbor izdelkov za različne potrebe in okuse
 • edini Q10 na tržišču v tekoči obliki in v ustnem pršilu
 • ne vsebujejo sestavin živalskega izvora
 • primerni za vegetarijance in vegane
 • izdelki niso testirani na živalih
 • slovenska kakovost

Razlika med ubikinonom in ubikinolom

Koencim Q10 se v telesu nahaja v več oblikah, predvsem v obliki ubikinona (oksidirana) in ubikinola (reducirana oblika). Njegovo delovanje temelji prav na prehajanju med njima, zato nobena od obeh oblik ne more biti obravnavana kot prednostna. Zaužita oblika koencima Q10 (ubikinon / ubikinol) nikakor ne vpliva na funkcijo Q10 v telesu, saj takoj po absorpciji ubikinona pride do spontane redukcije, zaradi česar se CoQ10 v krvni plazmi pojavi pretežno v reducirani obliki. Ali bolj poenostavljeno: telo samo prepozna, katero obliko potrebuje v določenem organu in jo po potrebi “spremeni” v pravo.

Varnost

Koencim Q10 je popolnoma naravna snov, ki jo telo do določene mere proizvaja samo. Varnost uporabe Q10 je bila pokazana v mnogih kliničnih študijah, v katerih so bile uporabljene zelo visoke kronične doze te učinkovine. Vsi dostopni podatki potrjujejo, da je Q10 zelo varen za uporabo. Predoziranje zato ni možno, saj odvečni vnos telo samo izloči. Uporaba izdelkov Quvital je popolnoma varna.

Slovenska kakovost in garancija proizvajalca

Podjetje Valens ima več kot 10-letno tradicijo. Proizvodni prostori se nahajajo v Šenčurju pri Kranju. Pri proizvodnji se zgledujemo po standardih dobre proizvodne prakse (GMP), kar pomeni, da vsako serijo sprostimo na trg šele, ko zanjo potrdimo varnost za končnega uporabnika in deklarirano vsebnost učinkovine.

Quvital izdelki

Linija Quvital Q10 ponuja najbolj pester asortima izdelkov s koencimom Q10 slovenskem tržišču. Poleg kapsul je na voljo tudi v tekoči obliki, kar je dobrodošla novost za vse, ki kapsul ali tablet ne morete ali ne želite uživati. Izdelek Quvital kapsule, 100 mg, je prehransko dopolnilo, ki je kljub visoki vsebnosti koencima Q10 dobilo uradno odobritev za trženje, kar pomeni, da je izdelek preverjen in varen za uživanje.

Nasvet za uživanje: za koencim Q10 je bilo dokazano, da se bolje absorbira ob več manjših dnevnih odmerkih. Če uživate tekočino Quvital Forte ali Quvital ustno pršilo, odmerke razporedite skozi dan. Vsekakor je najbolje, da izdelke Quvital uživate med jedjo ali tik po obroku.

Quvital kapsule, 100mg

Glede na priporočene odmerke izdelek zadošča za 30 dni.

Quvital® Q10 kapsule 100 mg so najnovejši izdelek podjetja Valens. Vsaka kapsula vsebuje 100 mg Q10. Primerne so za povečane potrebe po Q10, še posebej za aktivne športnike, starejše osebe z neprimerno prehrano in uživalce statinov. Kapsule so iz celuloze in so zato primerne tudi vegetarijance.

Priporočen odmerek: 1 kapsula dnevno

Pakiranje: 30 kapsul

Quvital Q10 Forte

Glede na priporočene odmerke izdelek zadošča za 36 do 72 dni.

Quvital® Q10 Forte je prehransko dopolnilo v tekoči obliki s prijetnim okusom jabolka, ki vsebuje 15 mg koencima Q10 na ml. V vsaki steklenički (180 ml) je skoraj 3000 mg vodotopne oblike koencima Q10.

Priporočen odmerek: 0,5 – 1 žlička dnevno

Pakiranje: 180 ml

Quvital kapsule, 50mg

Glede na priporočene odmerke izdelek zadošča za 30 dni.

Quvital® Q10 kapsule 50 mg so najbolj prodajan izdelek podjetja Valens, saj so primerne za vse, ki želijo nadomestiti običajno pomanjkanje Q10. Vsaka kapsula vsebuje 50 mg Q10. Kapsule so iz celuloze in so zato primerne za vegetarijance.

Priporočen odmerek: 1 kapsula dnevno

Pakiranje: 30 kapsul

Quvital kapsule, 30mg

Glede na priporočene odmerke izdelek zadošča za 30 dni.

Quvital® Q10 kapsule 30 mg so prehransko dopolnilo s 30 mg koencima Q10 na kapsulo. Primerne so za osebe med 25. in 40. letom, ki želijo vzdrževati nivo Q10 v telesu. Kapsule so iz celuloze in so zato primerne za vegetarijance.

Priporočen odmerek: 1 kapsula dnevno

Pakiranje: 30 kapsul

Quvital ustno pršilo s ksilitolom

Glede na priporočene odmerke izdelek zadošča za 30 dni.

Quvital® Q10 ustno pršilo je edinstven izdelek na tržišču. Ustno pršilo s prijetnim okusom ananasa omogoča enostavno odmerjanje in razporejanje odmerkov skozi dan. V enem razpršku je 10 mg koencima Q10.

Priporočen odmerek: 5 razprškov dnevno oziroma po potrebi

Pakiranje: 27 ml

Prednosti izdelkov Quvital® Q10

 • inovativna vodotopna oblika koencima Q10
 • klinično dokazana povečana biorazpoložljivost
 • najbolj pester izbor izdelkov za različne potrebe in okuse
 • edini Q10 na tržišču tekoči obliki in v ustnem pršilu
 • ne vsebujejo sestavin živalskega izvora
 • primerni za vegetarijance in vegane
 • izdelki niso testirani na živalih
 • slovenska kakovost

Izdelki Quvital se uporabljajo tudi na Pediatrični kliniki, kjer jih starši dobijo tudi na recept. 

Izsledki raziskave o vplivu koencima Q10 na zdravje srca

Vsestranska vloga in številne koristi koencima Q10 so v sodobni družbi zadnjih deset let dobro znane. Kljub temu na dan prihajajo nova dognanja, ki ta telesu lasten antioksidant povezujejo z ugodnim vplivom na zdravje. Največ raziskav je narejenih ravno na področju zdravja srca in ožilja. Zadnji najmočnejši dokaz o njegovi pomembni vlogi pri varovanju srca predstavljajo rezultati doslej najobsežnejše raziskave, imenovane Q-SYMBIO, kar je izjemno pomembna informacija tako v preventivnem smislu kot za tiste, ki se že soočajo s srčnim obolenjem. Koencim Q10 je vitaminom sorodna življenjsko pomembna učinkovina, ki je prisotna v vsaki človeški celici. Telo ga deloma proizvede samo, deloma pa ga vnesemo s prehrano. Glavna naloga Q10 je, da hrano pretvarja v telesno energijo, ki jo potem naše telo izkorišča za presnovne procese ali mišično delo. V tej vlogi ga ne more zamenjati nobena druga kemična substanca, kar je pomemben podatek, saj nam z leti količina tega antioksidanta začne strmo upadati, kar se pokaže tudi na našem počutju in zdravju.

Raziskava Q-Symbio

Raziskava uporabe koencima Q10 kot dopolnilne terapije pri obravnavi kronične odpovedi srca se je začela leta 2003 na univerzitetni bolnišnici v Kopenhagnu, njeni rezultati pa so bili objavljeni konec leta 2014. V raziskavo je bilo vključenih 420 bolnikov z resno srčno odpovedjo. Udeleženci v raziskavi so bili naključno razporejeni v dve skupini: testna je prejemala dnevno 300 mg koencima Q10 (3 odmerki čez dan po 100 mg), kontrolna pa placebo. Spremljali so jih dve leti. Cilj raziskave je bil ugotoviti, koliko časa bo pri vsaki od obeh skupin minilo do naslednjega z zdravjem srca povezanega neželenega dogodka (npr. srčni napad, nepredvidena hospitalizacija zaradi srčne odpovedi, potreba po transplantaciji srca ali srčni črpalki). Do takšnega dogodka je v 2-letnem obdobju prišlo pri 15% udeležencev iz skupine, ki je uživala Q10, in pri 26% udeležencev iz placebo skupine. V skupini, ki je uživala Q10, je bilo v primerjavi s placebo skupino dokazanih več statistično pomembnih razlik, med drugim tudi zmanjšana kardiovaskularna umrljivost (9% proti 16%) in zmanjšana umrljivost zaradi vseh vzrokov (10% proti 18%). Zaključek raziskave je, da je dodajanje Q10 pri srčnih bolnikih varno, da izboljšuje simptome bolezni in zmanjšuje večje neželene kardiovaskularne dogodke, zato se ga priporoča kot dopolnilno terapijo pri obravnavi srčnih bolnikov. Po koncu študije je vodja, prof. Mortensen, povedal: »Q10 je prvo novo zdravilo za izboljšanje preživetja pri kroničnem srčnem popuščanju in ga je treba vključiti v standardno terapijo.«

Viri in pomanjkanje koencima Q10

Z naraščajočo starostjo upada sposobnost nastajanja koencima Q10 v telesu in vnos s hrano postane čedalje pomembnejši. Pri 40-letniku je zmanjšana proizvodnja že za 30 odstotkov, pri 80-letniku pa kar za 60 odstotkov. V različnih raziskavah so ugotovili še druge pozitivne učinke na zdravje. Dodajanje Q10 se priporoča po 25. letu, ko prične t. i. notranja proizvodnja Q10 v telesu znatno upadati. Še posebej pa se priporoča pri povečanih energetskih procesih, npr. pri aktivnih športnikih, pri trajnem izpostavljanju stresu, pri večjem vnosu alkohola in tobaka, pri dolgotrajnem jemanju zdravil in nekaterih boleznih , pri uživanju zdravil za zniževanje holesterola (statinov) ter pri veganski prehrani, oziroma pri dietah z omejenim vnosom maščob.

Kako dobimo koencim Q10?

Praviloma nastaja koencim Q10 v mitohondrijih, vendar je njegova koncentracija v različnih celicah različna. Največ ga je v celicah srčne mišice, jetrnih celicah, ledvicah in trebušni slinavki. Del potrebnega koencima Q10 dobimo s prehrano. Največ ga vsebujejo meso, ledvice, mastne morske ribe (sardele), pa tudi maslo, rumenjak in rastlinska olja. Koencim Q10 je pri višjih temperaturah nestabilen, zato ga pri pripravi hrane s kuhanjem in pečenjem izgubimo približno do 50 odstotkov, s sušenjem pa še nekaj več. Zato stroka priporoča vsakodnevno uživanje tega pomembnega antioksidanta v obliki prehranskih dopolnil. Ob tem je seveda dobro preveriti, katero obliko vsebuje izdelek. Ker je koencim Q10 v osnovi maščobotopna snov, jo naše telo izjemno slabo absorbira. To je tudi slabost večine izdelkov, ki so na voljo na trgu. Najslabšo biorazpoložljivost omogoča navaden (čisti) Q10, precej boljše so oljne kapsule, kjer pa je Q10 še vedno raztopljen v maščobi.
Pomemben korak v smeri biorazpoložljivosti so naredili slovenski znanstveniki, ki so po patentiranem postopku razvili vodotopno obliko koencima Q10. Za to obliko so klinično dokazali 4-krat boljšo absorpcijo v primerjavi z navadnim Q10. Omenjena oblika je na voljo v sirupih in kapsulah slovenskega proizvajalca Valens, ki se poleg prodaje v Sloveniji s svojimi kakovostnimi izdelki zadnja leta uspešno prebija tudi na tuja tržišča.

Objavljeno v reviji Za srce, april 2018

 • Spletna cena

  Quvital Q10 Forte tekočina

  29.99 26.99
  Dodaj v košarico
 • Spletna cena

  Quvital Q10 kapsule 100 mg

  23.90 21.51
  Dodaj v košarico
 • Spletna cena

  Quvital Q10 kapsule 50 mg

  18.99 17.09
  Dodaj v košarico
 • Spletna cena

  Quvital Q10 kapsule 30 mg

  12.99 11.69
  Dodaj v košarico
 • Spletna cena

  Quvital Q10 ustno pršilo

  16.90 15.21
  Dodaj v košarico

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam.

MENI