fbpx

VITAMIN D

Vitamin D je telesu zelo pomemben vitamin, saj ima vlogo pri ohranjanju zdravih zob in kosti, hkrati pa prispeva tudi k delovanju mišic in imunskega sistema. Raziskave kažejo, da ima skoraj 40 % svetovne populacije pomanjkanje vitamina D (več o tem, zakaj pride do tega, lahko preberete v zavihku pogosta vprašanja), zato je priporočljivo njegovo dodajanje, zlasti za tiste, ki so premalo izpostavljeni sončni svetlobi in še posebej pozimi, ko je izpostavljenost sončni svetlobi manjša kot v drugih letnih časih. Na trgu je na voljo ogromno različnih prehranskih dopolnil z vitaminom D, zato smo v Valensu stopili korak dlje v smeri kakovosti in razvili edinstvene izdelke v obliki ustnih pršil, ki pripomorejo k dvigu koncentracije vitamina D v krvi, kar smo dokazali tudi z nedavno raziskavo.

Ustna pršila Valens omogočajo bolj prilagojene odmerke vitamina D, enostavno uporabo in dobro absorpcijo. To je še posebej dobrodošlo za tiste, ki ne želijo jemati kapsul ali tablet.

Valens vam tako nudi široko paleto ustnih pršil z vitaminom D. Valens D-natur, ki ne vsebuje konzervansov in arom, je namenjen ljudem, ki želijo uživati naravna prehranska dopolnila. Odrasli lahko izbirate tudi med pršiloma z okusom, in sicer Valens D 2000 (jabolko) in Valens D-plus (pepermint), ki je obogaten z vitaminom K.

Posebej za vegane smo razvili Valens D-Natural Vegan, za malčke in otroke, ki imajo raje izdelke z okusom, pa smo v ponudbo dodali tudi Valens D Junior (jagoda). Oba izdelka sta na voljo le v naši spletni trgovini.

Ustna pršila Valens ne vsebujejo dodanega sladkorja. Vitamin D-Natur vsebuje 100 % naravne sestavine in je brez konzervansov, arom, barvil in sladkorja, ostali izdelki pa vsebujejo ksilitol, ki je naravno prisoten tudi v sadju.

Uživanje vitamina D je še posebej pomembno pri dojenčkih in otrocih v obdobju rasti oziroma v zgodnjem otroštvu, ko je potrebno vitamin D dodajati tudi po priporočilih pediatrov. Večina izdelkov na trgu je na voljo v obliki kapljic za dojenčke ali kapsul za odrasle. Medtem ko dojenčkom kapljice težko natančno odmerimo, tudi kapsule ali tablete odraslim včasih težko »teknejo«. Zato smo v Valensu razvili inovativno prehransko dopolnilo Valens D-natur v obliki ustnega pršila, katerega uporaba je izjemno enostavna in zabavna in ki je primerno tako za dojenčke in otroke kot za odrasle.

Valens D-natur je popolnoma naravno ustno pršilo, ki vsebuje naravno obliko vitamina D3, identično tisti, ki jo s pomočjo sončnih žarkov tvori naša koža in za katero je dokazana odlična absorpcija. Izdelek je brez konzervansov, arom, barvil in sladkorja.

Aktivne sestavine

1 razpršek (0,1 ml) vsebuje:

 • Vitamin D: 10 µg oz. 400 UI (200 % PDV*)

*PDV – Priporočen dnevni vnos

Sestavine

srednjeverižni trigliceridi, vitamin D3 (holekalciferol)

Količina pri priporočenem odmerjanju zadostuje za 150 dni.

Uporaba in varnost

Pred uporabo dobro pretresite. Ob prvi uporabi 3-krat pritisnite na pršilko, da bo začela delovati. Za dojenčke in otroke do 3. leta starosti priporočamo zaužitje enega razprška dnevno. Vsebina pri priporočenem odmerjanju zadostuje za 150 dni. V primeru povečanih potreb lahko odmerite tudi 2 razprška dnevno. Za odrasle priporočamo do 3 razprške dnevno.

Valens D-natur je primeren tudi za odrasle. Za vzdrževanje ravni vitamina D (ob normalni izpostavljenosti sončnim žarkom), je dovolj 400 IU dnevno, medtem ko je v obdobjih brez sonca (jesen, zima) priporočljivo jemati tudi 800 IU ali več.

Shranjevanje: Shranjujte na suhem in temnem mestu pri temperaturi do 25°C. Porabite v 6 mesecih po odprtju.

Varnost

Ustna pršila Valens so varna za uporabo, saj vsebujejo vitamin D3, naravno obliko vitamina D iz lanolina. Vsebnost vitamina D3 v priporočenih dnevnih odmerkih je varna za uživanje.

O višini odmerka se posvetujte z zdravnikom. Pediatri običajno svetujejo 400 IU vitamina D dnevno, ob povečanih potrebah pa tudi več.

Valens D-natur ne vsebuje konzervansov, želatine, barvil, arom in glutena. Izdelek je primeren tudi za vegetarijance.

Ne povzroča krčev pri dojenčkih.

Za optimalen učinek usmerite razpršek pod jezik ali na notranjo stran ličnice.

Ne pozabite na pomembnost raznolike prehrane in zdravega načina življenja. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočene dnevne količine oz. odmerka se ne sme prekoračiti. Shranjevati nedosegljivo otrokom! Nosečnice, doječe matere in otroci naj ne uživajo večjih odmerkov vitamina D od priporočenih dnevnih vnosov.

Valens vitamin D 2000 je inovativno prehransko dopolnilo v obliki ustnega pršila, ki vsebuje naravno obliko vitamina D3 iz lanolina, identično tisti, ki jo s pomočjo sončnih žarkov sintetizira naše telo in za katero je dokazana dobra absorpcija. V enem razpršku vsebuje kar 2000 IU vitamina D3, ki prispeva k ohranjanju zdravja kosti in zob ter ima vlogo pri normalni absorpciji kalcija.

Aktivne sestavine

1 razpršek (0,2 ml) vsebuje:

 • Vitamin D: 50 µg oz. 2000 UI (1000 % PDV*)

*PDV – Priporočen dnevni vnos

Sestavine

voda, sredstvi za zgostitev: ksilitol (25 %) in ksantan gumi, vitamin D3 (holekalciferol), naravna aroma jabolka, kislina: citronska kislina, konzervans: kalijev sorbat, antioksidant: D-alfa tokoferil acetat

Glede na priporočen dnevni odmerek vsebina zadošča za 125 dni.

Uporaba

Pred uporabo dobro pretresite. Ob prvi uporabi 3-krat pritisnite na pršilko, da bo začela delovati. Vsebino odmerite neposredno v usta. Priporočen dnevni odmerek je 1 razpršek tik po obroku. Priporočamo zaužitje enega razprška dnevno.

Shranjevanje: Shranjujte na suhem in temnem mestu pri temperaturi do 25 °C. Porabite v 6 mesecih po odprtju.

Varnost

Ustna pršila Valens so varna za uporabo, saj vsebujejo vitamin D3, naravno obliko vitamina D iz lanolina. Vsebnost vitamina D3 v priporočenih dnevnih odmerkih je varna za uživanje.

Ustno pršilo Valens D 2000 vsebuje ksilitol, ki se naravno nahaja tudi v različnih vrstah sadja. Obogateno je z naravno aromo jabolka, ki daje izdelku zelo prijeten okus.

Valens D 2000 ne vsebuje želatine, sladkorja, umetnih barvil in arom in glutena. Izdelek je primeren tudi za vegetarijance.

Za optimalen učinek usmerite razpršek pod jezik ali na notranjo stran ličnice.

Ne pozabite na pomembnost raznolike prehrane in zdravega načina življenja. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočene dnevne količine oz. odmerka se ne sme prekoračiti. Shranjevati nedosegljivo otrokom! Prekomerno uživanje ima lahko odvajalni učinek. Nosečnice, doječe matere in otroci naj ne uživajo večjih odmerkov vitamina D od priporočenih dnevnih vnosov.

Valens D-plus je edinstveno prehransko dopolnilo v obliki ustnega pršila, ki vsebuje vitamina D3 in K2 naravnega izvora. Izdelek vsebuje naravno obliko vitamina D3 iz lanolina, identično tisti, ki jo s pomočjo sončnih žarkov sintetizira naše telo in za katero je dokazana dobra absorpcija. Vsebuje tudi vitamin K naravnega izvora (obliko menakinon MK-7), ki še dodatno prispeva k ohranjanju zdravih kosti in ima vlogo pri normalnem strjevanju krvi.

Aktivne sestavine

V 1 razpršku (0,2 ml):

 • Vitamin D: 25 µg oz. 1000 IU (500 % PDV*)
 • Vitamin K: 15 µg (20 % PDV*)

*PDV – Priporočen dnevni vnos

Sestavine

voda, sredstvi za zgostitev: ksilitol (25 %) in ksantan gumi, vitamin D3 (holekalciferol), vitamin K2 (menakinon-7), naravna aroma mete, konzervans: kalijev sorbat, antioksidant: D-alfa tokoferil acetat

Glede na priporočen dnevni odmerek vsebina zadošča za 125 dni.

Uporaba

Pred uporabo dobro pretresite. Ob prvi uporabi 3-krat pritisnite na pršilko, da bo začela delovati. Vsebino odmerite neposredno v usta. Priporočen dnevni odmerek je 1 razpršek tik po obroku. Priporočamo zaužitje enega razprška dnevno.

Shranjevanje: Shranjujte na suhem in temnem mestu pri temperaturi do 25 °C. Porabite v 6 mesecih po odprtju.

Varnost

Izdelek je namenjen le zdravim odraslim osebam, zlasti tistim, ki so premalo izpostavljeni sončni svetlobi (posebej pozimi, ko je izpostavljenost sončni svetlobi manjša kot v drugih letnih časih).

Ustno pršilo Valens D-plus vsebuje ksilitol, ki se naravno nahaja tudi v različnih vrstah sadja. Obogateno je z naravno aromo mete, ki daje izdelku zelo prijeten okus in pripomore k svežemu dahu.

Valens D-plus ne vsebuje želatine, sladkorja, umetnih barvil in arom in glutena. Izdelek je primeren tudi za vegetarijance.

OPOZORILA: Ne pozabite na pomembnost raznolike prehrane in zdravega načina življenja. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočene dnevne količine oz. odmerka se ne sme prekoračiti. Shranjevati nedosegljivo otrokom! Prekomerno uživanje ima lahko odvajalni učinek. Izdelek je namenjen le zdravim odraslim osebam, zlasti tistim, ki so premalo izpostavljeni sončni svetlobi (posebej pozimi, ko je izpostavljenost sončni svetlobi manjša kot v drugih letnih časih). Nosečnice, doječe matere in otroci naj ne uživajo večjih odmerkov vitamina D od priporočenih dnevnih vnosov.

Valens D-Natural Vegan je 100% naravno prehransko dopolnilo v obliki ustnega pršila. Izdelek vsebuje naravno obliko vitamina D3 iz alg, identično tisti, ki jo s pomočjo sončnih žarkov sintetizira naše telo in za katero je dokazana dobra absorpcija. Valens D-Natural Vegan ne vsebuje konzervansov in je primeren za vse, ki se zavedajo pomena zdravega načina življenja in želijo naravne izdelke. Izdelek je oljnate strukture in brez okusa.

Aktivne sestavine

V 1 razpršku(0,1 ml):

·        Vitamin D3: 25 μg oz. 1000 IU (500 % PDV*)

*PDV – Priporočen dnevni vnos

Sestavine

srednjeverižni trigliceridi, vitamin D3 (holekalciferol).

Proizvajalec surovine razpolaga z naslednjimi certifikati:

 • »Vegan society approved«
 • »Vegetarian society approved«
 • »Kosher« certifikat
 • »Halal« certifikat

Glede na priporočen dnevni odmerek vsebina zadošča za 125 dni.

Uporaba in varnost

Pred uporabo dobro pretresite. Ob prvi uporabi 3-krat pritisnite na pršilko, da bo začela delovati. Vsebino odmerite neposredno v usta. Priporočen dnevni odmerek je 1 razpršek tik po obroku. Priporočamo zaužitje enega razprška dnevno.

Shranjevanje: Shranjujte na suhem in temnem mestu pri temperaturi do 25 °C. Porabite v 6 mesecih po odprtju.

Varnost

Ustna pršila Valens so varna za uporabo, saj vsebujejo vitamin D3, naravno obliko vitamina D. Vir vitamina D v izdelku Valens D-Natural Vegan so alge. Vsebnost vitamina D3 v priporočenih dnevnih odmerkih je varna za uživanje.

Ustno pršilo Valens D-Natural Vegan je primerno za vegane. Ne vsebuje glutena, konzervansov, želatine, alkohola, laktoze, umetnih barvil in arom.

Za optimalen učinek usmerite razpršek pod jezik ali na notranjo stran ličnice.

Ne pozabite na pomembnost raznolike prehrane in zdravega načina življenja. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočene dnevne količine oz. odmerka se ne sme prekoračiti. Shranjevati nedosegljivo otrokom! Nosečnice, doječe matere in otroci naj ne uživajo večjih odmerkov vitamina D od priporočenih dnevnih vnosov.

Za še lažje odmerjanje smo za tiste otroke, ki imajo raje z izdelki z okusom, v našo spletno trgovino dodali še Valens D Junior, ustno pršilo z odličnim okusom jagode, ki ga otroci obožujejo. Vsebuje naravno obliko vitamina D3, identično tisti, ki jo naše telo tvori s pomočjo sončnih žarkov. Primerno je za otroke od tretjega leta starosti.

Aktivne sestavine

V 1 razpršku(0,1 ml):

·        Vitamin D3: 12,5 μg oz. 500 IU (250 % PDV*)

*PDV – Priporočen dnevni vnos

Sestavine

Voda, sredstva za zgoščevanje: ksilitol (30 %) in ksantan gumi, vitamin D3 (holekalciferol), aroma jagode, konzervans: kalijev sorbat.

Glede na priporočen dnevni odmerek vsebina zadošča za 125 dni.

Uporaba in varnost

Pred uporabo dobro pretresite. Ob prvi uporabi 3-krat pritisnite na pršilko, da bo začela delovati. Vsebino odmerite neposredno v usta. Priporočen dnevni odmerek je 1 razpršek tik po obroku. Priporočamo zaužitje enega razprška dnevno.

Shranjevanje: Shranjujte na suhem in temnem mestu pri temperaturi do 25 °C. Porabite v 6 mesecih po odprtju.

Varnost

Ustna pršila Valens so varna za uporabo, saj vsebujejo vitamin D3, naravno obliko vitamina D iz lanolina. Vsebnost vitamina D3 v priporočenih dnevnih odmerkih je varna za uživanje.

Ustno pršilo Valens D Junior je primerno za vegetarijance. Ne vsebuje glutena, alkohola, laktoze, umetnih barvil in arom.

Za optimalen učinek usmerite razpršek pod jezik ali na notranjo stran ličnice.

Ne pozabite na pomembnost raznolike prehrane in zdravega načina življenja. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočene dnevne količine oz. odmerka se ne sme prekoračiti. Shranjevati nedosegljivo otrokom! Prekomerno uživanje ima lahko odvajalni učinek. Nosečnice, doječe matere in otroci naj ne uživajo večjih odmerkov vitamina D od priporočenih dnevnih vnosov.

Vse več indikatorjev kaže, da je pomanjkanje vitamina D v jesensko-zimskem obdobju pri splošni populaciji velik problem. Podjetje Valens se je zato odločilo za sodelovanje pri nacionalni raziskavi v okviru državnega projekta, kjer se je ugotavljala splošna preskrbljenost in učinkovitost prehranskih dopolnil z vitaminom D3 v obliki holekalciferola, ki ga vsebujejo tudi naša ustna pršila.

Cilj raziskave je bil ugotoviti, ali dodajanje 1000 IU vitamina D prispeva k zadostnemu povečanju koncentracije vitamina D v krvi. Raziskava se je izvajala v jesensko-zimskem obdobju, ki se je glede na rezultate izkazalo za primerno. V raziskavo so bila vključena Valens ustna pršila z vitaminom D na vodni in oljni osnovi.

Raziskava je pri večini udeležencev pokazala, da dodajanje 1000 IU vitamina D po 8 tednih prispeva k osnovni preskrbljenosti z vitaminom D (min. 20 µg/L),  za doseganje optimalne preskrbljenosti (min. 30 µg/L) pa bi večina udeležencev potrebovala višji odmerek, ali pa bi z dodajanjem morali začeti že pred začetkom zime.

Rezultati raziskave so potrdili tudi, da problem pomanjkanja vitamina D v jesensko-zimskem obdobju vsekakor obstaja. Kar 21% udeležencev je imelo hujše pomanjkanje vitamina D (<12 µg/L), zato smo jih iz raziskave izključili, kontrolni skupini (t. j. placebo skupina, ki v tem obdobju ni uživala nobenega izdelka z vitaminom D) pa se je povprečna koncentracija vitamina D od januarja do marca še znižala (iz 16±1 µg/L na 14±1 µg/L).

Preliminarni rezultati raziskave so bili prvič javno predstavljeni na mednarodni konferenci Nutrients 2019 – Nutritional Advances in the Prevention and Management of Chronic Disease (25.-27. september 2019), v pripravi za objavo pa je tudi znanstveni članek.

Zakaj je vitamin D pomemben?

Vitamin D je hormon, ki se s pomočjo sončnih žarkov sintetizira v naši koži, zato mu rečemo tudi sončni vitamin. Prispeva k normalni absorpciji kalcija v telesu, s tem pa k ohranjanju zdravih kosti in zob. Hkrati prispeva tudi k delovanju mišic in imunskega sistema.

Zakaj pride do pomanjkanja vitamina D?

Pomanjkanje vitamina D je zdravstveni problem po svetu in tudi pri nas. S tem se srečujemo predvsem pozimi, ko smo manj izpostavljeni soncu, na zaviranje nastanka vitamina D pa še dodatno vplivajo oblačila in kreme z UV-zaščito. Prav tako le malo živil vsebuje sončni vitamin v omembe vredni količini. To so mastne ribe, ribje olje, jetra ter jajčni rumenjak, rastlinska živila pa vsebujejo praktično nične količine vitamina D.

Pomanjkanje vitamina D ima škodljiv vpliv na počutje in zdravje, zato je priporočljiv dodaten vnos sončnega vitamina s prehranskimi dopolnili, zlati za tiste, ki so premalo izpostavljeni sončni svetlobi.

Ali lahko dobimo dovolj vitamina D tudi brez prehranskih dopolnil?

Vitamin D je edini vitamin, pravzaprav hormon, ki ga telo proizvaja samo pod vplivom UV žarkov. Najbolj aktivno se tvori od aprila do septembra okoli poldneva.

Poleti, ko je sonce močnejše in se več gibamo na prostem, dodajanje vitamina D načeloma ni potrebno, razen če sodite v skupino ljudi, za katere se svetuje dodajanje vitamina D vse leto (dojenčki in otroci, nosečnice, starejši in tisti, ki se soncu popolnoma izogibate). Poleg tega bi bilo dobro vedeti tudi, da:

 • kreme z visokim zaščitnim faktorjem zavirajo tvorbo vitamina D v našem telesu.
 • za pomanjkanjem vitamina D trpijo ljudje po vsem svetu ne glede na starost ali geografsko lego (največji delež ljudi s pomanjkanjem vitamina D živi na Bljižnem vzhodu, kjer sicer prevladuje podnebje z veliko sonca).
 • ljudje s temnejšo poltjo morajo biti za zadostno količino vitamina D UV žarkom izpostavljeni dlje kot tisti s svetlejšo kožo.

Pozimi in jeseni, ko je manj sončnih žarkov, je verjetnost, da telo proizvede dovolj vitamina D, manjša. Takrat vsekakor svetujemo jemanje vitamina D v priporočenih odmerkih.

Ali lahko izdelke z vitaminom D jemljejo tudi nosečnice?

Da, vitamin D je nujno potreben tudi za nosečnice. Še več, raziskave kažejo, da ima več kot polovica slovenskih nosečnic premalo vitamina D. V eni od raziskav, ki je bila izvedena v Sloveniji, so namreč pri kar 55 % sodelujočih nosečnicah izmerili nizko raven vitamina D.

Da je pomanjkanje sončnega vitamina pri nosečnicah globalni problem, kažejo tudi rezultati drugih meritev. V Ameriki ima tako od 27 do 91 % nosečnic raven vitamina D pod priporočeno vrednostjo, v Aziji je takih od 45 do 100 % nosečnic, v Evropi od 19 do 96 % in od 25 do 87 % v Avstraliji in Novi Zelandiji.

Zato morajo tudi nosečnice pravočasno poskrbeti za zadostne količine tega pomembnega vitamina, še posebej jeseni in pozimi, ko je manj sončnih žarkov. Za nosečnice svetujemo prehransko dopolnilo Valens D-natur in Valens D-natur Vegan, saj sta oba brez konzervansov in naravna.

Čemu služi tako visok odmerek vitamina D3 (2000 IU) v izdelku Valens D 2000?

V podjetju Valens smo se odločili za sodelovanje pri nacionalni raziskavi, kjer se je ugotavljala splošna preskrbljenost in učinkovitost prehranskih dopolnil z vitaminom D3. Rezultati so pokazali zaskrbljujočo visoko stopnjo pomanjkanja vitamina D pri delu populacije, ki je sodelovala v raziskavi. Hkrati je raziskava pokazala, da bi za doseganje optimalne preskrbljenosti z vitaminom D večina udeležencev potrebovala odmerek, višji od 1000 UI. Prav zaradi zaskrbljujočih rezultatov smo se odločili, da našemu izdelku Valens D1000 povišamo vsebnost vitamina na 2000 IU.

Questions?/Vprašanja?

MENI
Košarica